Bursa'nın Kestel ilçesindeki lise öğrencileri, büyük bir başarıya imza attı. TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali için tasarladıkları mini insansız su altı aracı, kapsamlı testlerden başarıyla geçti. 7 ay süren yoğun bir çalışmanın ürünü olan araç, öğrencilerin azmi ve öğretmenlerinin desteğiyle hayata geçirildi. Proje, gençlerin teknoloji alanındaki yeteneklerini ortaya koyarken, aynı zamanda ülkemize bilimsel katkı sağlama hedefini de taşıyor. Öğrenciler, AR-GE çalışmalarına devam ederek aracın yeteneklerini daha da geliştirmeyi planlıyor. Bu başarı, gençlerin bilim ve teknolojiye olan ilgilerinin artmasına da önemli bir ivme kazandıracaktır. Gelecek nesiller için örnek teşkil eden bu çalışmanın devamı gelecek yıllarda da bekleniyor.

Gençlerin Başarısıyla Parlayan "Akva"

Yazılım, tasarım, otomasyon ve mekatronik bölümlerinden öğrenciler oluşan 12 kişilik "Akva Takımı", çoğunlukla yerli imkanlar kullanarak küçük ölçekli su altı aracını üretti. Aşağı, yukarı, ileri, geri, dalma, çıkma ve su yüzeyinde ilerleme gibi hareketleri başarıyla gerçekleştiren "Akva", TEKNOFEST'te yarı finalde elense de öğrencilerin yılmasını engellemedi. AR-GE çalışmalarına devam eden takım, renk ve şekil tanıma, torpido atma gibi özellikleri geliştirdi. Öğrenciler, Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi'ndeki yüzme havuzunda gerçekleştirdikleri testlerde, gopro ile kaydedilen görüntüler sayesinde aracın performansını gözlemleme fırsatı buldular. 2025 yılında TEKNOFEST'in "İnsansız Su Altı Sistemleri" kategorisinde yarışmaya katılmayı hedefleyen takım, dereceye girmeyi umuyor.

Yerli İmkanlarla Üretilen Teknoloji

Proje koordinatörü Emre Akbulut, 35 metre uzunlukta kabloyla çalışan aracın AR-GE çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Testlerin kusursuz geçtiğini vurgulayan Akbulut, gençlerin teknolojiye olan ilgisini artırmak ve ülkeye katkı sağlamak amacıyla bu projeye başladıklarını ifade etti. Kablosuz otonom gidebilecek bir tasarım için çalışmaların sürdüğünü açıklayan Akbulut, öğrencilerin yaz tatilinde bile projeye yoğunlaştıklarını paylaştı. TEKNOFEST yarışmasında yarı finalde elenmelerine rağmen, torpido atma görevinde yaşanan aksaklığı gidermek için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. Aracın yüzde 90'ının yerli imkanlarla üretildiğini de vurguladı. Bu başarı, yerli teknolojinin gelişimi için de umut verici bir işaret olarak değerlendiriliyor.

TEKNOFEST Hedefi: Final

Takım kaptanı Batınay Büyükarazlı, "Akva"nın test sürüşlerinde TEKNOFEST kurallarının büyük çoğunluğunu başarıyla tamamladığını açıkladı. Haznenin su almadığını ve motorların düzgün çalıştığını belirten Büyükarazlı, görevleri tamamlayarak TEKNOFEST'te finalist olmayı hedeflediklerini söyledi. Tasarım Bölümü öğrencisi Sahra Nur Pehlivan ise, yapım aşamasında yaşanan zorlukları ekip çalışmasıyla aştıklarını ve aracın görevini büyük ölçüde başarıyla tamamladığını belirtti. Sadece ağırlıklandırmada yaşanan ufak bir sorun nedeniyle inme ve çıkma hareketlerinde hafif bir aksama olduğunu ifade etti. Öğrenciler, gelecek yıl düzenlenecek olan TEKNOFEST yarışmasında daha iyi bir performans sergilemeyi ve finallerde yer almayı amaçlıyor.